Til toppen

Bra arbeidsmiljøvalg

Gjør det enklere å velge sikre stigeprodukter

Sikkerhet ved arbeid i høyden er et stort tema i bransjen, da altfor mange ulykker og skader er knyttet til fall. Og mange av fallulykkene skjer fra lavere høyder, og mange ved bruk av stigeprodukter. Bransjen er enig om at man må ta grep for å redusere ulykkestallene og redusere sykefraværet knyttet til fallulykker.

Grove Knutsen, som har vært eksklusiv distributør for det tyske stigemerket Zarges i Norge siden midten av 60-tallet, lanserte i 2015 stigemerkingen «Ekstra Sikker». Dette var en egen merkeordning for de mest sikre stigeproduktene fra Zarges, basert på den svenske «Bra Arbetsmiljöval» merkingen. Den svenske merkingen ble utformet gjennom et prosjekt mellom Skanska og Ahlsell i Sverige i 2010.

Flere av de store entreprenørene og byggherrene i Norge har i de senere årene vist en økende interessert for en smart merkeordning for sikre stigeprodukter som skal gjøre det enklere å velge sikkerhet. Det ble raskt tydelig at det var et klart behov for en større og bredere merkeordning.

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) gikk sammen sammen med sentrale aktører i bygg- og anleggsbransjen, inkludert Grove Knutsen og Zarges, og lanserte merkeordningen «Bra Arbeidsmiljøvalg» for sikre stigeprodukter på HMS konferansen i 2017.

«Merket Bra Arbeidsmiljøvalg er utarbeidet for å øke sikkerhetstilstanden ved arbeid i høyden. Det innebærer at produktene tilfredsstiller ytterligere sikkerhetskrav utover de som ligger til grunn for typegodkjenning. Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg har sammen med flere entreprenører og leverandører utarbeidet kriterier for merkingen.» - sitat EBA

Målet med Bra Arbeidsmiljøvalg merkingen er å øke fokuset på sikkerhet ved arbeid i høyden på og samtidig gjøre det lettere å velge et sikkert stigeprodukt. Byggherrer, bygg- og anleggsentreprenører og andre aktører i andre bransjer står fritt til å følge og benytte denne merkingen for å sikre at det blir brukt stigeprodukter som tilfredsstiller de viktigste sikkerhetskravene til stiger som bransjen stiller seg bak.

Produkter med «Bra Arbeidsmiljøvalg» -merket skal tilfredsstille en rekke generelle krav som går på at produktene må være produsert og testet etter gjeldende EN norm, krav til plattformstørrelse, trinndybde, sklisikre trinn og krav til at produktene må kunne låses i utfelt posisjon. I tillegg er det utarbeidet en oversikt over ikke godkjente produkter som for eksempel forbyr produkter med tretrinn, produkter uten stoppbøyle, plattform under 30x25 cm og stigeprodukter som er ment for den private forbruker. Se folderen fra EBA her.

Merkingen Bra Arbeidsmiljøvalg består av fire ulike høydenivåer med tilhørende minimumskrav:

Samtidig med at Bra Arbeidsmiløvalg merkingen ble innført, kom det i 2017 en oppdatering til den Europeiske produksjonsstandarden for stiger, EN131-1+2. Produksjonsnormen stiller nå tøffere krav til profesjonelle stiger, og mindre krav til stiger som er ment for privat bruk. I tillegg ble produsentforskriften oppdatert som nå stiller krav til sertifikat på norsk. Les mer om den nye EN131-1+2 oppdateringen her.

Alle produktene som tilfredsstiller Bra Arbeidsmiljøvalg finner du her!

Sorter Anbefalte
Bestselger

Zarges C621 XL Proff Trappestige

Solid og lett profftrapp i svertefri aluminium med stor bredde for høy stabilitet
Flere varianter!
Bestselger

Zarges G421 XL proff trappestige

Markedets mest komplette trappestige med lav vekt, høy komfort, svertefri aluminum og høy stabilitet
Flere varianter!
Bestselger

Zarges Proffbukk Økoproff XL Z500

Zarges Proffbukk Økoproff XL Z500 er en enda bredere og mer solid bukk som gir deg ekstra sikkerhet
Flere varianter!

Zarges Økoproff RC XL bukk

Zarges proffbukk Z500 RC XL er en serie solide, brede og sklisikre bukker beregnet for utendørs bruk
Flere varianter!
Bestselger

Zarges Neo Trappestige

Sikker og proff trappestige fra Zarges med lav vekt, stor plattform, rekkverk og sklisikre trinn
Flere varianter!
Bestselger

Zarges Safemaster profftrapp

En komplett trappestige! Ekstra bred og stabil profftrapp med stag, dype sklisikre trinn, høyt rekkverk og stor plattform
Flere varianter!

Zarges F201 Plattformstige

Zarges Arbeidsplattform F 201 er en sammenleggbar plattform som gir bevegelsesfrihet ved langvarig eller tyngre arbeid i høyden
Flere varianter!
Bestselger

Zarges Telemaster Plattformstige

Zarges ZAP Plattformstige Z 600 er designet for optimal sikkerhet og funksjonalitet. Kan brukes i trapper!
Flere varianter!

Zarges Arbeidsplattform S 970 Z-600

Zarges Arbeidsplattform S 970 med rekkverk og stor plattform er perfekt for vedlikehold og montasje
Flere varianter!