Til toppen

Bra Arbeidsmiljøvalg | Fellesmerking For Stiger

Ny merkeordning gjør det lettere å velge sikre stigeprodukter

 

 

HMS og sikkerhet ved arbeid i høyden er et aktuelt og viktig tema i bransjen, da altfor mange ulykker er knyttet til fall, ofte fra lave høyder og ved bruk at stiger. Bransjen er enig om at man må ta sterke grep for å redusere ulykkestallene og har sammen satt mål om en skadefri bygg og anleggsnæring. Samtidig stilles det stadig tøffere krav gjennom tekniske standarder, nye forskrifter og økt tilsyn.

 

Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) sammen med sentrale aktører i bygg- og anleggsbransjen har nylig lansert merkeordningen «Bra Arbeidsmiljøvalg», for bukker, trappestiger og plattformstiger. Målet er å øke sikkerheten ved arbeid i høyden på norske byggeplasser, samtidig som det skal bli lettere å velge et sikkert stigeprodukt.

 

«Merket Bra Arbeidsmiljøvalg er utarbeidet for å øke sikkerhetstilstanden ved arbeid i høyden. Det innebærer at produktene tilfredsstiller ytterligere sikkerhetskrav utover de som ligger til grunn for typegodkjenning. Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg har sammen med flere entreprenører og leverandører utarbeidet kriterier for merkingen.» - sitat EBA

 

Grove Knutsen, som leverer stigemerket Zarges i Norge, lansert i 2015 merkingen «Ekstra Sikker», en egen merkeordning for de mest sikre stigeproduktene fra Zarges. Flere store entreprenører og byggherrer var interessert i en merkeordning som gjorde det å tenke sikkerhet mye enklere. De hadde lignende krav til sikkerhet og etterspurt samme produkter, og det var etterhvert et synlig behov for en mer offisiell merkeordning av sikre stigeprodukter. Sammen med EBA ble dette mulig. Det ble opprettet en prosjektgruppe bestående av representanter fra de ledende entreprenørene (Veidekke, Skanska, NCC, Peab, BetonmastHære, Kruse Smith) samt fra de to store stigeleverandørene i Norge. Mekringen ble lansert på EBAs HMS-konferanse i november 2017.

 

Byggherrer, bygg- og anleggsentreprenører og andre aktører i andre bransjer står fritt til å følge og benytte denne merkingen for å sikre at det blir brukt stigeprodukter som tilfredsstiller de viktigste sikkerhetskravene til stiger som bransjen stiller seg bak. Produkter med «Bra Arbeidsmiljøvalg» -etiketten skal være produsert ihht gjeldene NS-EN standard og følge krav til de siste forskrifter og lover, samt tilfredsstille et sett med produktspesifikke krav som plattformstørrelse, trinndybde, sklisikre trinn og at trappestigen må kunne låses i utfelt posisjon. I tillegg er det utarbeidet en oversikt over ikke godkjente produkter som for eksempel begrenser produkter med tretrinn, produkter uten stoppbøyle, plattform under 30x25 cm og typiske stigeprodukter som er ment for den private forbruker.

 

Målet med Bra Arbeidsmiljøvalg merkingnen er å øke sikkerheten ved arbeid i høyden på norske byggeplasser, hvor det skal bli lettere å velge et sikkert stige-produkt. Merkingen består av fire ulike høydenivåer og minimumskrav knyttet til disse høydenivåene. Du kan laste ned EBA´s Bra Arbeidsmiljøvalg flyer her

 

Merkingen Bra Arbeidsmiljøvalg består av fire ulike høydenivåer med tilhørende minimumskrav:

 

Sorter etter:

ZARGES Safemaster 2 Trinn

Zarges Z 600 proffesjonell trappestige med avstiverstag, ekstra bredde og rekkverk
41672
 

CLIMBER Proffbukk XXL 2x2 Trinn

Climber Pro Proffbukk XXL ideell for bygg og anlegg
421102
 

ZARGES ZAP Plattformstige

Zarges ZAP Plattformstige Z 600 er designet for optimal sikkerhet og funksjonalitet. Kan brukes i trapper!
 

ZARGES Arbeidsplattform S 970 Z-600

Zarges Arbeidsplattform S 970 med rekkverk og stor plattform er perfekt for vedlikehold og montasje
 

ZARGES PLATTFORMSTIGE SBS Z500

Zarges Plattformstige SBS er en stabil, frittstående plattformstige i aluminium perfekt til bruk på lager og verksteder
 

ZARGES Arbeidsplattform F 201 Z-600

Zarges Arbeidsplattform F 201 er en sammenleggbar plattform som gir bevegelsesfrihet ved langvarig eller tyngre arbeid i høyden
 

CLIMBER PRO STABILISATOR STIGE 2-3,9 M GL

Climber Pro Safe-Leg stigestabilisator
91303
 

ZARGES Stigestabilisator

Zarges stigestabilisator
40251
 

ZARGES TRAPP 3 TRINN ZAP Z300 ZARGES

Zarges ZAP Profftrapp Z300 gir deg det beste fra profftrappene. Ekstra sikker profftrapp, svertefri aluminium, lav vekt, stor og sikker plattform med rekkverk og sklisikre trinn. Bra Arbeidsmiljøvalg.
42440