Til toppen
Hvor mye lumen trenger du på lykten?

Hvor mye lumen trenger du?

Lumen er måle-enheten for lys, og for lykter brukes det til å oppgi hvor mye lys lykten gir. Det kan være lett å tenke at så mye lys som mulig er best i den oppladbare lykten du skal kjøpe. Er det egentlig det?

Enkelte lykteprodusenter utnytter nettopp det at du ser etter så mye lys som mulig i en lykt. Standarden som følges for å oppgi lysstyrken på oppladbare lykter er muligens noe manglende, og det åpner en mulighet for misvisende markedsføring. Man kan markedsføre med mye lumen, men i praksis kan lykten lyse bare 90% av den oppgitte lysstyrken. Det er lysstyrken på lykten over tid som har noe å si, og det er det ikke mange produsenter som oppgir. Det kan du lese mer om her.

Men før du finner ut av hvor mye lys en lykt gir over hele brukstiden, kan det være greit å vite hvor mye lys du trenger først. Vi gir deg en liten oversikt over hva som er verdt å tenke over, før du bestemmer hvor mye lys du behøver.

Mye lys er ikke alltid bra

For mye lys kan nemlig bli plagsomt. Det gjør også opplevelsen av mørket rundt lyskjeglen mørkere. Øynene våre tilpasser seg lysforholdene vi er i, og med sterkt lys må de justere seg for at lyset på det du lyser opp blir behagelig å se på, og mørket rundt vil derfor oppleves mørkere. Det vil derfor også si at skyggene som lyset skaper blir skarpere, og du vil i praksis få en mindre jevn belysning på det du lyser på. Bare prøv å se på et sterkt lys og deretter se rett ut i mørket. Du vil oppleve at det tar tid for øynene å justere seg til mørket igjen.

Hvor langt skal du lyse?

Det kan det også være verdt å tenke på hvor langt du skal lyse. Her er det forskjell på hvor mye lys du behøver. Når du skal lyse nært på noe, ønsker du som regel en vid og jevn belysning. Da behøver du ikke nødvendigvis så mye lys. Om du skal lyse langt, behøver du naturligvis mer lys. Med riktig linse på lykten kan lyset konsentreres, og mengden lys kan derfor også justeres ned. 

Trenger du fleksibilitet?

Om du skal lyse langt, mye, nært og lite med samme lykt er det lurt å velge en lykt som passer til alle bruksområder. Du bør velge en lykt som kan gi en grei maks lysstyrke, men det er da viktig å få med dimmefunksjon. Mange lykter kommer med muligheter til fokusjustering, slik at du kan justere mellom videre lyskjegler eller tynnere og konsentrere kjegler.

Mye lys krever mye strøm

En lykt som gir ut mye lumen bruker også mye batteri. Batterikapasiteten må alltid derfor økes i takt med mengden lys som skal ut av lykten. I mange tilfeller vil det være upraktisk å øke batterikapasiteten. Det betyr nemlig som regel at størrelsen på batteriet også må opp. På en hodelykt eller en mindre lommelykt bør lykten være så liten og kompakt som mulig. I mange tilfeller kan vi derfor si at dess mer lys en oppladbar lykt gir ut, dess mindre batteritid får du også.

Mye lys koster mer

Å produsere lykter som gir ut mye lumen, med kompakte batterier og avansert lys- og batteristyringsteknologi koster naturligvis også mer. Du vil derfor oppleve å se i butikker at lykter med mye lumen koster mer enn de med mindre.

Oversikt over forskjellige lumen-nivåer

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Med dette til grunn håper vi du er litt mer opplyst rundt valget av hva slags lykt du behøver og hvor mye lumen du skal se etter i lykten. Husk også og finne ut av hvor mye lys lykten gir over tid, og ikke kun i starten! Les mer om det her.

Kraftige lykter i innovativt design av kvalitet

Suprabeam har veldig gode lykter til forskjellig behov. Toppmodellene deres har mye lys, er kompakte og komfortable og har nødvendige funksjoner som dimming og fokusjustering. I tillegg er de svært praktiske og har flere forskjellige nyttige funksjoner som er tilpasset bruksområdet. De oppladbare modellene har også uttakbare batterier som kan lades utenfor lykten. Det gjør bruken av lykten mye smartere, og med flere batterier kan du alltid holde liv i lykten. De oppgir også alltid lysstyrken over hele brukstiden. Du kan se oversikt over modellene deres her.

Suprabeam får du kjøpt hos våre forhandlere, se forhandleroversikten her.