Til toppen

Hvordan velge riktig stige?

Råd for å velge riktig stige
Selv med kunnskap om regelverket i bakhånd kan det være vanskelig å velge blant alle de ulike stigeproduktene.
Viktige ting å tenke på kan være:

1. Hvem skal du jobbe for?
Det er smart å undersøke hvilket regelverk som gjelder der du skal jobbe. «Bra Arbeidsmiljøvalg» hjelper deg hvis det er EBA-standarden som gjelder. Vi kan anbefale Zarges Profftrapp C621 XL. 5-trinn er godkjent for "Bra arbeidsmiljøvalg", har nå fått lengere rekkevide og er en stø og trygg stige.

2. Hvor høyt skal du jobbe?
Arbeidshøyden regnes som maksimalt to meter over ståhøyde. Det vil si at hvis du skal jobbe på 3 meter, må du minimum kunne stå på 1 meter. Zarges Z 600 er en profesjonell trappestige med avstiverstag, ekstra bredde og rekkverk. Finnes i 2-9 trinn. 

3. Hva er bruksområdet?
Ta arbeidsplassen i betraktning når du velger stigeprodukt. Skal du jobbe inne på et lite bad er det ikke praktisk med stige med stor ståflate. Skal du derimot jobbe på store byggeplasser ønsker ofte entreprenørene at du skal bruke plattformer med god ståflate, eller små håndverkerstillaser som du kan bevege deg litt på.  Zarges Proff Klappstillas Z 600 er en serie med solide sammenleggbare stillaser som er enkle å håndtere. I den andre enden har vi Økoproff XL som er en solid og stabil trapp, perfekt til mindre rom. Tenk derfor over hvor bruksområdet er hvor stor plass du har.

4. Hvor mye skal stigen brukes?
Enhver håndverker vet hvor mye komfort betyr når man skal bruke et produkt mye. Invester derfor i komfort hvis du vet stigen skal brukes mye. Zarges Profftrapp G421 XL har f.eks gummierte forkanter slik at du kan hvile leggene mot en myk gummikant i stedet for en hard aluminiumsprofil. Disse små detaljene kan ha mye å si. Skal du bare bruke gardintrappen av og til og i korte omganger er dette kanskje ikke like viktig.

5. Må stigen transporterer?
Tenk over om, og hvordan, stigen din skal transporteres og lagres. Må den stå ubevoktet ute kan en stige med verdi på flere tusen kroner desverre være borte på morningen. Har du mulighet burde takstativet ha låsebrakketer som passer stigen. Du kan også finne stiger som enkelt får plass i bilen. Et tips er Zarges sikkerhetstrapp Z500. Den tar minimalt med plass når den er sammenlagt og er lett å bære og oppbevare - den er kun 7 cm bred.

Tenk sikkerhet
Sikkerhet i høyden er et viktig HMS-område i bransjen og det stilles stadig tøffere krav fra både myndigheter og brukere. Merket "Bra Arbeidsmiljøvalg" er utviklet for å øke sikkerheten ved arbeid i høyden og eliminere fallulykker. Det betyr at produktet møter en rekke ekstra krav, i tillegg til de grunnleggende kravene som må være på plass for at produktet skal bli godkjent. Byggherrer, bygg- og anleggsentreprenører og andre aktører står fritt til å følge og benytte seg av denne merkingen, men ved å gjøre det forsikrer de at det blir brukt stigeprodukter som tilfredsstiller de viktigste sikkerhetskravene.Se etter "Bra Arbeidsmiljøvalg" logoen så er du trygg på at du velger et godkjent produkt. Zarges har en rekke stiger som er godkjent av "Bra Arbeidsmiljøvalg". Ta en titt her.